Promovarea învățării pe tot parcursul vieții, în special a oportunităților flexibile de actualizare a competențelor și de recalificare pentru toți, ținând seama de competențele antreprenoriale și digitale, printr-o mai bună anticipare a schimbării și a cerințelor de noi competențe bazate pe nevoile pieței muncii, precum și prin facilitarea tranzițiilor profesionale și promovarea mobilității profesionale (FSE+).
Proiectul este finanțat din Fondul Social European (FSE+), are o durată de 24 de luni, un buget total de 4.678.699,92 lei și vizează un grup țintă format din 612 angajați din Regiunea de Dezvoltare Centru. Activitățile vor fi implementate în perioada 01.11.2024 – 31.10.2026.
Proiectul este relevant pentru strategii precum SNC, SNCDI și Strategia Educației și Formării Profesionale din România, contribuind la realizarea obiectivelor strategice pentru formarea pe tot parcursul vieții. Obiectivele contribuie la o dezvoltare sustenabilă, adaptată unei economii dinamice și unei societăți incluzive.
Asociația Europeană pentru Tineret și Dezvoltare Culturală și Socială – AETDCS este o organizație non-guvernamentală care are ca misiune apărarea și promovarea intereselor tinerilor, pe domeniile economic, cultural, social și antreprenorial. A fost înființată în anul 2013 și are în echipa de conducere persoane cu vastă experiență în managementul de proiect, în oferirea de consiliere și consultanță privind accesarea finanțărilor nerambursabile și în antreprenoriat.
AETDCS asigură formarea profesională a tinerilor absolvenți, a șomerilor, facilitarea inserției tinerilor și a șomerilor de lungă durată pe piața muncii. Asociația derulează activități de bază legate de promovarea antreprenoriatului în întreaga țară, prezentări ale programelor de finanțare și oferă asistență tinerilor în elaborarea de proiecte cu finanțare nerambursabilă și în găsirea oportunităților adecvate fiecărei entități sau persoane în parte.
ONG-ul are experiență în implementarea activităților desfășurate în cadrul proiectelor (campanii de informare și conștientizare, realizare de studii, analize etc.) și deține expertiză în acordarea de scheme de granturi.
OBIECTIVUL GENERAL al proiectului constă în îmbunătățirea calității, a caracterului incluziv și a eficacității angajaților prin promovarea învățării pe tot parcursul vieții, ținând seama de competențele digitale, printr-o mai bună adaptare la cerințele de noi competențe bazate pe nevoile pieței muncii. Scopul final este consolidarea participării populației în procesul de învățare continuă, pentru a facilita tranzițiile profesionale și mobilitatea, asigurând totodată o calitate superioară a vieții și un drept real la demnitate socială.
Având în vedere obiectivul general asumat, proiectul contribuie la atingerea obiectivului specific al programului și apelului (OS: ESO4.7 „Promovarea învățării pe tot parcursul vieții, în special a oportunităților flexibile de actualizare a competențelor și de recalificare pentru toți, ținând seama de competențele antreprenoriale și digitale, printr-o mai bună anticipare a schimbării și a cerințelor de noi competențe bazate pe nevoile pieței muncii, precum și prin facilitarea tranzițiilor profesionale și promovarea mobilității profesionale - FSE+").
Proiectul își asumă intervenții dedicate unui număr de 612 persoane active în câmpul muncii din Regiunea Centru. Aceste persoane vor beneficia de programe de formare pentru actualizarea competențelor specifice, ca răspuns la evoluțiile tehnologice rapide și apariția de noi cerințe profesionale. Prin acțiuni relevante pentru piața muncii, se va facilita atât accesul la un loc de muncă, cât și menținerea acestuia.
Pentru atingerea obiectivelor PEO și OS ESO4.7, proiectul își propune:
Pentru creșterea vizibilității conceptului de învățare continuă, proiectul vizează realizarea de parteneriate și consolidarea unui sistem de informare coordonată.
Beneficiile în rândul grupului-țintă se vor resimți și multiplica la nivel local, regional și național. Pe termen scurt și lung, impactul pozitiv al proiectului include:
Concomitent, după finalizarea proiectului, se va dezvolta o strategie robustă de fundraising, incluzând:
Pentru a reduce dependența de o singură sursă de venit, vor fi explorate opțiuni precum sponsorizări corporative, programe de membri și susținători, utilizarea platformelor de crowdfunding. Aceste abordări vor asigura continuitatea formării pe tot parcursul vieții, chiar și după finalizarea finanțării nerambursabile.
Aceste canale vor permite accesarea unei game largi de resurse financiare, menținând relevanța și sustenabilitatea proiectului.
Obiectiv Specific 1
Cresterea nivelului de informare, consiliere și orientare profesională axate pe dobândirea de competențe relevante pentru nevoile pieței muncii. Acest obiectiv vizează:
Subactivități pentru atingerea OS 1:
Rezultate asociate: R1, R2 și R3.
Obiectiv Specific 2
Completarea cunoștințelor practice și acomodarea cu noile provocări de pe piața muncii pentru 612 angajați din Regiunea Centru. Scopul este:
Subactivități pentru atingerea OS 2:
Rezultate asociate: R3 și R4.
Obiectiv Specific 3
Cresterea nivelului de dezvoltare și calificare pentru a deveni competitori pe piața muncii. Acest obiectiv include:
Subactivități pentru atingerea OS 3:
Rezultate asociate: R3 și R4.
Rezultate Transversale (R5):
Acestea sunt rezultate aferente activităților de management de proiect și suport, care:
Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 este un program național care își propune crearea unor condiții favorabile pentru o creștere economică inteligentă, durabilă și incluzivă. Strategia este fundamentată pe cinci priorități tematice interconectate:
Strategia urmărește reducerea decalajelor economice și sociale dintre regiunile României, fiind aliniată obiectivelor Agendei 2030 și celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD).
Proiectul propus răspunde unor nevoi identificate la nivelul grupului țintă (GT) format din 612 persoane, angajați din Regiunea Centru. Activitățile proiectului contribuie la următoarele obiective strategice:
Ocuparea forței de muncă
Educație și formare profesională
Incluziunea socială și combaterea sărăciei
Programe de formare profesională:
Consiliere profesională:
Campanii de informare:
Colaborare cu mediul privat:
Proiectul își propune să contribuie la:
Prin abordarea sa integrată, proiectul aduce valoare adăugată prin susținerea tranzițiilor profesionale, reducerea disparităților și consolidarea unei piețe a muncii incluzive și competitive în Regiunea Centru.
Proiectul propus, prin obiectivele care se vor realiza prin implementarea activităților, contribuie la îndeplinirea obiectivelor PEO astfel:
Obiectivul general și obiectivele specifice ale proiectului sunt în concordanță cu obiectivele Axei Prioritare P09 „Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității”, care pun un accent deosebit pe asigurarea utilității și relevanței șanselor oferite în procesul de învățare pe tot parcursul vieții, precum și cu obiectivele operaționale ale Obiectivului de politică 4 „Europă mai socială și mai favorabilă incluziunii, prin implementarea Pilonului european al drepturilor sociale“, în cadrul căruia se acordă o atenție specială promovării și dezvoltării formării.
Prin realizarea obiectivelor proiectului, grupul țintă va beneficia de o ofertă integrată de informare, consiliere și formare pentru calificare în carieră, din perspectiva corelării sistemului de angajare cu dinamica pieței muncii. Prin abordarea integrată pe care o promovează, proiectul contribuie la realizarea obiectivului general al PEO, în privința asigurării unei corelări a educației și învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii.
Astfel, prin implementarea activității „A.2.1. Organizarea și derularea de programe de formare profesională pentru angajați”, se realizează OS 2 din SNCDI, „Dezvoltarea competențelor forței de muncă în vederea asigurării unei ocupări de calitate în sectoarele competitive, generatoare de locuri de muncă verzi”. Principalul rezultat așteptat este în directă legătură cu creșterea accesibilității, atractivității și calității actului muncii.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.